Мармаладеният тортосладкиш

Тази простичка рецепта я имам още от времето на моите студентски години. Даже не помня коя точно колежка ми я даде, но ни стана любима и с времето не се изгуби из многото рецепти, които натрупах. Приготвя се за нула време и е страшно вкусна. Има само една тънкост и тя е при изпичането на блатовете. Трябва много да се внимава да не се препекат, защото стават хрупкави и твърди, като бисквити. Оставят се леко мекички (аз натискам с пръсти отгоре и тестото леко поддава, като се образуват трапчинки. В този момент ако боднете с клечка за зъби по нея не трябва да има сурово тесто. Но аз до такава степен съм му свикнала, че момента с клечката го пропускам. Ако при допир е твърдо значи сте пекли повече от допустимото).
Не, че е фатално препичането, но тогава трябва да минете на друг вариант, който ще опиша по-надолу.
Ето я простичката, дори постна, лесна и изключително вкусна рецепта:

Продукти:
11 супени лъжици вода
11 супени лъжици олио
11 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка оцет (лимонов сок)
2-3 капки есенция ванилия (може и на прах)
Брашно за получаване на меко тесто за точене. (Точните мерки са ми проблем, защото всичко правя на око)
500г мармалад от сини сливи (конфитюр от кайсии или друг плод по избор).

Начин на приготвяне:
Карамелизираме 4 с.л. захар до тъмен карамел (но не прегорял). Слагаме водата (много внимателно!), изключваме котлона и бъркаме до стопяването на карамела. Сваляме от котлона. В купа слагаме останалите 7 с.л. захар, олиото и добавяме горещия карамелен сироп. 
Разбъркваме. Без да изчакваме сместа да изстине напълно (тя е хладка към топла) добавяме брашното на етапи, малко по малко, до получаване на меко тесто, което не лепне и става за точене. Заедно с брашното наръсваме и содата, изгасена с оцета и ванилията. 
Така полученото тесто разделяме на три равни части. 





Всяка част разточваме върху хартия за печене (като предварително може да си очертаете размера на тавичката - моята тава беше с диаметър 25 см, а дебелината на разточеното тесто стана приблизително 4-5мм). Може да се сложи и директно върху силиконово килимче. Пече се в предварително загрята фурна на температура 220 С - при мен времето за печене беше 5-6 минути. Пак да кажа, че кората трябва да остане мека на допир, а не препечена и твърда. 
Готовите блатове (още топли) намазваме с мармалад по избор и слепваме като торта. Отгоре може да се намаже с мармалад или да се украси със сметана. 





Със сливов мармалад по средата и крем отгоре.


На снимката по-долу карамелизирах 6 с.л. захар и карамеленият цвят на платките беше по-наситен и на вид, и на вкус.


Още варианти: 
1. Процедурата с карамелизирането на захарта може да се пропусне (за по-бързо). Тогава се добавя просто топла вода. Блатовете остават бели.



Със сладко от череши и крем.


2. Тези бисквитени блатове са много подходящи и за слепване с домашен крем. Ако се случи да препечете платките това е най-доброто решение. От топлината и влагата в крема те омекват, но задължително трябва да им дадете време (т.е. трябва да престои в хладилник поне 12 часа).


 Да ви е сладко!

Сладкишът, под формата на детска торта с фондан


Няма коментари:

Публикуване на коментар

loading...