Зеленчукова макаронена пита


Бях обещала да напиша и зеленчуковия вариант на макаронената пита. Но тези дни ми се отвори работа и за една бройка да изляза несериозна. То не, че сега съм останала без работа, но ме е подхванало едно ведро настроение и успявам да "нося по две дини"...

Необходими продукти:
150 г паста макарони (аз използвах Корали)
500 г хлебно тесто

За плънката:
4 бр. големи червени чушки (Капия)
270 г стерилизирани гъби (равнява се на 1 буркан от 500 г нарязани)
150 г царевица от консерва
200 мл готварска сметана
200 г кашкавал
2-3 топени сиренца (от триъгълничетата, равнява се на 50-60 г)
2 с.л. майонеза (препълнени)
1-2 скилидки чесън
сол, суха ронена чубрица

loading...




Начин на приготвяне:
Плънка: Чушките нарязваме на квадрати и запържваме в загрятото олио, докато по кожичката се появят тъмно-кафеникави препържени петна. Слагаме гъбите (предварително изцедени от водата в буркана) и разбъркваме. Пържим и тях, но по-кратко (около 2-3 минути). Добавяме изцедената царевица. Пак разбъркваме и за минута-две държим на котлона. Наливаме сметаната, слагаме топените сиренца и бъркаме докато те се разтопят напълно. Намаляваме мощността на котлона и продължаваме да разбъркваме. Сосът трябва да се сгъсти. Сваляме от котлона и оставяме малко да се охлади. Добавяме майонезата, счукания чесън, чубрицата.

Сваряваме макароните, изцеждаме ги хубаво и ги смесваме със зеленчуково-сметановата плънка. Включваме фурната на 200-220 С (горно и долно нагряване).

Тестото се разделя на две, като едната част е почти два пъти по-голяма от другата.
(Ако искате питата да е с по-тънки кори, използвайте тава с диаметър 28см. За по-дебели кори -  26см)
По-голямата топка от тестото се разточва на кора с дебелина 5-6 мм и размер по-голям от диаметъра на тавата, в която ще се пече. Тавата се покрива с хартия за печене и се поставя разточеното тесто, което трябва да е с повдигнати краища по стените на тавата. Отгоре изсипваме макаронената смес (може да е топла, но не гореща). Върху нея разпределяме кашкавала (настърган или нарязан на кубчета).

Останалото тесто разточваме на кора с диаметъра на тавата и с него покриваме макароните. Намазваме кората с малко зехтин. Оставяме питата 5-6 минути и слагаме във фурната да печем. Щом се получи апетитно запечена кафеникава коричка изключваме фурната и оставяме питата вътре още малко (около 3 минути). Изваждаме от фурната и покриваме с чиста кърпа. Разрязваме като торта след като е поизстинала малко (но не напълно). Сервираме топла със сос по избор (чеснова майонеза, сос от сирена, кетчуп или др. според вкуса).


Изобщо тази пита съм я приготвяла в много различни варианти, от времето, когато ми донесе първа награда в един кулинарен конкурс (в далечната 2001г.), та до днес. 


Част от наградата беше кашон с всички макаронени изделия на Стела. Като се сетя само колко пити изядохме тогава с приятели :)))

До скоро, с пожелания за вкусно настроение! 

2 коментара:

  1. Това е страхотно! Позволих си да я споделя във Фейсбук :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, fokusbokus! Радвам се, че се харесва и споделя.
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване

loading...