Бисквитки - приказка за обичта

Обичта или я носиш в сърцето си, или цял живот я търсиш и обвиняваш другите, че не разбират "инвалидността" ти. Говоря за мащабната обич - обичта към всичко живо. И не е нужен сценарии, за да я покажеш в роля. Както не е нужен ден от календара, в който да отбележиш, че точно днес си влюбен и щастлив, ... защото обичта не свършва с този ден, залезът не я приспива. Важно е да се научиш да я казваш и показваш! Това е важно според мен. И е хубаво да започнеш от някой ден, да сложиш крила на обичта и да я раздаваш. Дори пред заключени врати. И защо не, този избран ден, да е денят на влюбените. Какво като празникът Св. Валентин не е от нашия си календар. Тук става въпрос за любов...

"Обичта не е нещо, което получаваш, а нещо, което даваш"!
Г. Д. Робъртс, "Шантарам"


Шоколадови бисквитки, декорирани с айсинг

Продукти за бисквитките:

  • 200 г брашно
  • 30 г мед
  • 80 г пудра захар (или на дребни кристали)
  • 50 г масло
  • 1 жълтък
  • 1 с.л. какао
  • 1/2 ч.л. сода
  • 3 - 4 капки лимонов сок
  • няколко капки шоколадова есенция

Продукти за айсинг:

  • 1 белтък
  • 200 г пудра захар
  • 2 - 3 капки лимонов сок
  • безвредни бои

Приготвяне:
Тестото за бисквитките е същото, като на фирмените сладки. Промених крайния вкус, като увеличих захарта, добавих какао и шоколадова есенция.

Сложете в купа брашното, какаото, захарта и содата, угасена с лимоновия сок.
Добавете мекото масло (не разтопено), жълтъка, меда и шоколадовата есенция.
Омесете на ръка, оформете на топка тестото.
Завийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника за 2 часа (може да пренощува там и да се захванете със сладките на следващия ден).
Извадете тестото от хладилника и го намачкайте с ръце, да му помогнете да се отпусне и климатизира.
Разточете на набрашнена повърхност, на кора с дебелина около 0,4 - 0,5 см.
Изрежете желаните форми.


Поставете бисквитките в тава, застлана с хартия за печене, като не ги слагате плътно една до друга.


Загрейте фурната на 180 (С) градуса и изпечете бисквитките. (Ако чакате да станат твърди, то след това ще имате хрупкави бисквитки, ако ги оставите леко мекички при печенето, после се втвърдяват, но не са силно хрупкави, а се топят в устата.)
Извадете и оставете да изстинат напълно.

Приготвяне на айсинга:
Разбийте белтъка на пяна заедно с лимоновия сок.
Добавяйте пудрата захар на малки порции и разбивайте.
Може да коригирате плътността на глазурата с пудра захар и лимонов сок.
Разделете готовия айсинг на 3 части и оцветете 2 от тях с хранителни бои (при мен червен, черен и бял).
Нанесете от единия цвят върху цялата бисквитка, за основа и оставете да засъхне.
След това отгоре рисувайте форми с друг цвят, като сложите айсинга в шприц с тънък накрайник или хартиена фунийка.
Оставете да изсъхне рисунката и може да приберете в кутия.






Оставих за финал най-хубавите, тези, които малката ми племенница украси самичка. За 8 годишна има много точна ръчичка и подозирам, че в нея пораства бъдещ кулинарен блогър :) В следващите публикации ще ви запозная. До скоро.

18 коментара:

  1. prelijepo.... i baš na vrijeme za Dan zaljubljenih...
    veliki pozdrav vam šaljem,Danka

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, че красота, Елти! Наистина много пъстри, топли и изпълнени с любов! Усмихната седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Нека всеки ден да е празник на любовта, без значение какъв ден е! От нас зависи да си направим живот пълен с обич!
    Снежи,много красиви бисквитки сте сътворили с племенницата! Поздравления и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси! От всички нас зависи, наистина - имаме избора да обичаме или да мразим. Дано повече хора изберат първото.
      Сърдечни поздрави от мен! Хубав ден!

      Изтриване
  4. Чудесно декорирани бисквити Снежи и прекрасен декупаж на бутилките.Все се чудя как имаш толкова търпение за тези прекрасно декорирани бисквити, които правиш и публикуваш.Но явно всичко зависи от желанието - щом има желание винаги се намира и време.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Времето все е оскъдно, но желанието наистина го преразпределя така, че да отвори малко време за творчество :) Това ме зарежда.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  5. Снежи, напълно, ама напълно съм съгласна с увода към рецептата ти! А бисквитките са умилително лъхащи на обич...Чакам с нетърпение запознанството с малката блогърка...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Весе! Надявам се съвсем скоро да подготвя публикацията с малката ми помощничка. Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  6. Скъпа, толкова добре си го написала, че какво бих могла да добавя, та тук е всекидневен празник на Любовта, та тя личи във всяка публикация и снимка, във всяко ястие, в споделените места и приказните празници... Чудни бисквитки, красиви, оригинални и безспорно вкусни. Влюбен февруари ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катюшка! Направо ми пораснаха крила :) Хубав и усмихнат ден ти пожелавам! Прегръдки!

      Изтриване
  7. Ей, много любов си вложила, Снежи! Поздравления. Да му завидим на щастливеца;)
    Хубава седмица в седмицата на любовта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубава влюбена седмица и на теб, Мъхче! Благодаря ти! Идеята страшно ми хареса, като я видях и не се сдържах :)

      Изтриване
  8. "Обичта не е нещо, което получаваш, а нещо, което даваш" -
    толкова хубаво, истинско и стойностно - а ти умееш да раздаваш щедро...
    Прекрасна публикация, прекрасни бисквитки, декорация и представяне,
    и ... безспорен още един кулинарен талант в семейството ви...
    Поздравления за вас, много хубава и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Късно виждам коментара ти, извини ме и още веднъж благодаря!

      Изтриване
  9. Прекрасни са! Истинско бижу, аз не бих могла да хапна и 1 от това съвършенство. А ако някой ми подари подобна красота, ще го заобичам безкрайно много :)
    Какво количество бисквитки излизат от дозата? Че си ги заплюх за след малко.
    Поздрави и ти желая много цветни, щастливи и любовни дни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Плами, извинявай, че толкова късно виждам коментара ти и благодаря за милите думи! Дано това, че не съм посочила бройката не те е спряло да ги направиш. Не помня колко точно излязоха, но са повече от 20.

      Изтриване

loading...